Nieuws

Basisscholen realiseren forse energiebesparing met Energy Battle

Gepubliceerd op 6 mei 2019

Zeven Haarlemmermeerse basisscholen hebben een jaar lang hun energieverbruik teruggedrongen. Dankzij de inzet van leerlingen en leraren werd in totaal maar liefst 96.700 kWh aan energie bespaard! Dit komt overeen met het stroom(jaar)verbruik van 21 huishoudens.

De gemiddelde besparing in deze duurzaamheidswedstrijd, die mogelijk werd gemaakt door de gemeente Haarlemmermeer, was 23,3%. De laagste besparing bedroeg nog altijd 12 procent. De winnende school reduceerde het energieverbruik met maar liefst 41,4 procent! Deze besparingen werden gerealiseerd zonder significante investeringen. De ENERGY BATTLE, met haar gedetailleerde energiemonitorsysteem (in bruikleen) en innovatieve wedstrijdconcept stimuleert vooral gedragsverandering. 

Deelnemende scholen

De deelnemende scholen waren: Antoniusschool (Nieuw Vennep), Klimop (Hoofddorp), De Meiboom (Hoofddorp), St. Franciscus (Haarlemmerliede), St. Willibrordusschool (Buitenkaag), De Zevensprong (Rijsenhout) en De Zwanebloem (Zwaanshoek). De deelnemers kregen vanaf februari 2018 de beschikking over een geavanceerd energiemonitoringsysteem waarmee zij hun energieverbruik in detail konden volgen. Dat leidde als snel tot besparingen.

Bij de Hoofddorpse basisschool De Klimop bleek de verwarming al midden in de nacht aan te slaan om de school op te warmen. De gewenste temperatuur werd echter al bereikt uren voordat de eerste leraren de school arriveerden. Een verkeerde afstelling die zonder het monitorsysteem onopgemerkt zou zijn gebleven. Aanpassing leidde in enkele weken tot twintig procent minder gasgebruik.

Betrokken leerlingen

Met een speciaal lespakket werden ook de leerlingen bij de wedstrijd betrokken. Op de Antoniusschool waren powerrangers actief. Groepjes leerlingen trokken met laptops door de school op zoek naar onnodige energiegebruikers. Door de hele school hingen tekeningen met de waarschuwende teksten als “deuren dicht!” en “lichten uit!”.

Kennisbijeenkomsten, maar ook gerichte investeringen

Gedurende het jaar werden kennisbijeenkomsten georganiseerd waar externe deskundigen de deelnemers informeerden over slimme besparingsmaatregelen. Dankzij een gemeentesubsidie gingen enkele scholen over tot gerichte investeringen. Bijvoorbeeld in LEDverlichting of beweegsensoren.

Winnaar bekendgemaakt: De Zwanebloem bespaart 41%

Medio februari 2019 was de wedstrijd afgelopen. Begin maart werd de uitslag bekend gemaakt tijdens een goedbezochte slotbijeenkomst. Alle deelnemers bleken hun energieverbruik significant te hebben teruggebracht. Winnaar van de Energy Battle werd basisschool de Zwanebloem uit Zwaanshoek. Zij wisten het energieverbruik met maar liefst 41 procent terug te dringen en bespaarden zo 20.000 kWh aan energie. De tweede plaats was voor de Zevensprong uit Rijsenhout, derde werd de Willibrordusschool uit Buitenkaag.

Zwanebloem-directeur Carla Mesman ontving de eerste prijs uit handen van Alexander van Mazijk, directeur onderwijs van de gemeente Haarlemmermeer. Van Mazijk prees de aanwezige deelnemers en schoolbesturen voor hun inzet en de prachtige resultaten. Van Mazijk: ‘Deze energiewedstrijd is in veel opzichten een groot succes. Allereerst uiteraard de geweldige energiebesparing. Met daardoor ook minder CO2 uitstoot. En tegelijk ook een lagere energierekening. En niet te vergeten: honderden kinderen die hebben geleerd hoe je bewust en zuinig met energie omgaat. Dat is wellicht de grootste winst van deze Energy Battle.

Mesman benadrukte in haar dankwoord het enthousiasme en de energie die de wedstrijd in haar school had losgemaakt. ‘Wij dachten bij aanvang dat we de groenste school waren. Het monitoringsysteem wees echter uit dat we toch nog heel veel energie gebruikten. Met alle leraren en leerlingen hebben we hard gewerkt om dit terug te dringen. We zijn daarom ook heel trots op dit resultaat.’