Nieuws

De Energy Battle: Scholen binden de strijd met elkaar aan

Gepubliceerd op 1 oktober 2018

Sinds februari dit jaar doen zeven Haarlemmermeerse basisscholen mee aan de Energy Battle. Bij alle deelnemende scholen is een energiemonitoringssysteem (EMS) geïnstalleerd waarmee 24 uur per dag en 7 dagen per week het gas- en elektraverbruik gemeten wordt. Om het een eerlijke competitie te laten zijn, worden de besparingen afgezet tegen het gemiddelde energieverbruik van de laatste drie jaar van iedere school. De school die procentueel het meeste bespaart, wint de Energy Battle. 

Het energiemonitoringssysteem geeft inzicht in het energieverbruik. Dit leidt vaak naar een zoektocht waarom er op een bepaald moment veel energie wordt verbruikt. Verwarmingssystemen die door een tijdklok midden in de nacht aangaan of ventilatiesystemen die tijdens de vakantie op volle kracht doordraaien zijn zaken waarop veel bespaard kan worden. Ook nemen sommige scholen besparingsmaatregelen zoals het vervangen van tl-verlichting door ledverlichting. Dat leidt in vele gevallen niet alleen tot een lager energieverbruik maar ook tot betere verlichting en een prettige leeromgeving.

Alle scholen zetten zich in om vooral de kinderen te betrekken bij het opsporen van energieverbruik. Ze hebben bijna allemaal ingetekend op het lespakket over duurzame energie en de kinderen krijgen informatie over de ENERGY BATTLE. Daarnaast hebben de verschillende scholen zelf eigen acties bedacht. Zo lopen er kinderen met iPads door scholen om via het monitoringssysteem te kijken waar nog stroom gebruikt wordt en beoordelen dan of het apparaat ook uit kan. Hoe gaaf is dat!

De wedstrijd duurt een jaar, zodat resultaten goed vergeleken kunnen worden. De winnaar is dus volgend voorjaar in februari bekend. Er worden dan twee prijzen uitgereikt: de hoofdprijs voor de school die het meeste energie heeft weten te besparen. En een prijs voor de school die de meeste mensen met de ENERGY BATTLE heeft weten te bereiken, door ouders en kinderen te betrekken via social media en nieuwsbrieven. Want energie besparen doe je nooit in je eentje! 

De scholen die dit jaar meedoen aan de Energy Battle zijn: De Meiboom, St. Willibrordus, St. Franciscus, Antonius, De Zevensprong, De Zwanebloem en De Klimop. Meer informatie over de Energy Battle op energybattle.nu.