Nieuws

Duurzame inspiratie koffers uitgereikt aan 8 basisscholen

Gepubliceerd op 2 oktober 2017

Dinsdag 26 september kregen 8 basisscholen tijdens 4de Inspiratie Manifestatie van de Groene Kapstok de eerste duurzame inspiratiekoffers uitgereikt. Dit zijn koffers met informatie, ideeën en inspiratie om scholen (nog) duurzamer te maken. Het is een tastbaar verlengstuk van ‘De Groene Kapstok’: de website met tientallen tips om de basisscholen in Haarlemmermeer gezamenlijk te veranderen in groene, gezonde, duurzame en prettige plekken om te spelen, te leren, te ontdekken en te groeien.

Een koffer vol duurzame inspiratie

De koffer is een cadeau met een veranderend karakter. De inhoud is variabel, omdat scholen met de ontvangst van de koffer, het verzoek krijgen de koffer aan te vullen. Elk idee, elke tip, elke ervaring en elk resultaat van een mooi project wordt aan de koffer toegevoegd. Dit kan werkelijk van alles zijn, als het maar verbinding heeft met het schoolgebouw (de Campus), het onderwijs (Curriculum) of de gemeenschap (de Community). En het moet vooral laten zien hoe groen, gezond, prettig en duurzaam de scholen zijn of gaan worden! Na ongeveer 6 schoolweken wordt de koffer overgedragen aan de volgende school. Ook de schoolbesturen ontvingen een eigen doorgeefkoffer. Op deze manier blijft de inzet om basisscholen te verduurzamen een actueel thema op de onderwijsagenda van Haarlemmermeer.

De otter

Bij de koffer hoort ook een otter die bij de kinderen komt logeren. Een otter is een sociaal en slim, innovatief dier, die als een van de weinige dieren gereedschap gebruikt. Dit speelse dier kan alleen in een schone omgeving leven en daarom is hij een belangrijke ambassadeur. De kinderen kunnen een naam voor hem verzinnen en er moet goed voor hem gezorgd worden. Het liefst in een ‘logeerkamer’ waar hij zich thuis voelt. Docenten kunnen foto’s, collages of filmpjes van de koffers en/of de otter mailen naar de Groene Kapstok, of ze zelf op de nieuwe facebookgroep plaatsen.

Lancering Facebookgroep Groene Kapstok

Dezelfde middag is ook een nieuwe facebookgroep gelanceerd. Dit is een plek voor uitwisseling en inspiratie over duurzaamheid in het basisonderwijs. Op een duurzame school voelen kinderen zich prettig. Ze hebben energie, en kunnen die energie ook kwijt. Ze voelen zich betrokken bij het behoud van de aarde en hun leefomgeving. Ze leren dat duurzaamheid eenvoudig, leuk en vanzelfsprekend is. Iedereen die functioneel betrokken is bij het basisonderwijs in Haarlemmermeer kan lid worden van deze groep.

Inspiratie Manifestatie van de Groene Kapstok

De Inspiratie Manifestatie wordt jaarlijks georganiseerd voor directies, leerkrachten, ouderraden/MR en besturen van de Haarlemmermeerse basisscholen. De opkomst was groot: Er waren zo’n 60 personen vanuit 28 scholen aanwezig bij gastschool Montessorischool Floriande te Hoofddorp. Tijdens de bijeenkomst laten gasten zich inspireren door sprekers en workshops over vernieuwend duurzaam onderwijs.