Nieuws

Haarlemmermeer start schooldakrevolutie op Dag van de Duurzaamheid

Gepubliceerd op 12 oktober 2016

Zonnestroom voor alle scholen in Haarlemmermeer

Hoofddorp – Op de Dag van de Duurzaamheid, 10 oktober, is op de basisscholen Tweemaster en Waterwolf in Vijfhuizen de Haarlemmermeerse ‘schooldakrevolutie’ ontketend. Vijf scholen in Hoofddorp en omgeving worden groene stroomfabriekjes die zonnestroom gaan leveren aan alle 38 scholen in Hoofddorp, Vijfhuizen, Zwanenburg, Cruquius, Rijsenhout. Én in Halfweg en Haarlemmerliede, vanaf 2018 bij Haarlemmermeer. Het project is een samenwerking van de drie grote schoolbesturen, Sopoh, Jong Leren en MeerPrimair, lokaal energiebedrijf Tegenstroom, de stichting Schooldakrevolutie en de gemeente Haarlemmermeer.

Op maandag 10 oktober, heeft wethouder duurzaamheid John Nederstigt (gemeente Haarlemmermeer) onder toeziend oog van Nederlands duurzaamste boegbeeld, Marjan Minnesma (Urgenda) op Basisschool De Tweemaster in Vijfhuizen (Baarsjesweg 1), de schooldakrevolutie ontketend, samen met de schoolbesturen, de schooldirecteuren, Tegenstroom, de Stichting Schooldakrevolutie en natuurlijk de schoolkinderen.

 

De ontketening van de schooldakrevolutie Haarlemmermeer vond plaats op de Dag van de Duurzaamheid (DVDD), maandag 10 oktober en is onderdeel van de door Stichting Urgenda georganiseerde ‘aansluitdijktour’, die al op 9 oktober is gestart. Op de achtste DVDD vinden door heel Nederland duizenden duurzame activiteiten plaats om te laten zien dat duurzaamheid noodzakelijk, inspirerend en winstgevend is. DVDD is een initiatief van Urgenda, de landelijke organisatie voor innovatie en duurzaamheid met als missie Nederland samen sneller duurzaam maken.

De landelijk werkende Stichting Schooldakrevolutie wil dat in 2020 minimaal 50% van geschikte lege schooldaken zijn omgetoverd in groene stroomfabriekjes. Tegenstroom is een energiebedrijf, opgericht door de gemeente Haarlemmermeer. Het lokale energiebedrijf heeft geen financieel winstoogmerk. 

Doel is om zoveel mogelijk energie schoon en in de polder op te wekken.

Relevante websites: schooldakrevolutie.nl, www.dagvandeduurzaamheid.nl en tegenstroom.nl.

Het volledige programma van de ‘aansluitdijktour’ staat op:www.urgenda.nl/actueel/nieuws