Nieuws

Ideeën voor de Stimuleringsprijs 2016

Gepubliceerd op 7 december 2016

Laat de Stimuleringsprijs niet lopen!

Onlangs heeft in NDE nieuwsbrief de oproep voor de Stimuleringsprijs gestaan:10 scholen krijgen een kadootje ter waarde van €1500, als de aanvraag aan de voorwaarden voldoet. Het moet nl een materiele duurzame investering zijn.

Om jullie wat ideeën aan de hand te doen en tijd te besparen heeft NMXC een aantal inspirerende voorbeelden verzameld. Maar natuurlijk kan je ook zelf een duurzame investering voordragen. Zie ook: Ideeën voor de Stimuleringsprijs 2016, bij schoolomgeving.

Je hebt de tijd tot 1 januari 2017 om je aanvraag in te dienen. 

  

LED Moodpanelen

Toelichting  Licht heeft een positieve invloed op zowel de mentale als de fysieke gezondheid. Voldoende licht is essentieel voor onze stemming, concentratie en functioneren. Met moodpanelen in een wolkenplafond wordt daglicht gecombineerd met leuke designs voor een frisse en inspirerende sfeerbeleving. Moodpanelen bieden de ideale oplossing voor een tekort aan daglicht binnen scholen.

Prijsindicatie  € 1500,-- voor een moodplafond van max 9 panelen incl. BTW en installatie, bekabeling en aanpassing plafond (systeemplafond vereist).

Leverancier  De Lichthoeve  info@licht-hoeve.nl   www.moodpanelen.nl

Referentie  De Wilgen

 

Moswand

Toelichting  Moswanden geven een levendige en zichtbaar groene uitstraling aan scholen en bieden een zuurstofrijke en rustgevende omgeving binnen scholen. Tevens is het een zeer onderhoudsvriendelijke optie en volledig cradle-to-cradle.

Prijsindicatie  € 1500,-- voor een moswand van ongeveer 2,5 m x 1,5 m, incl. BTW en montage. Oasegroen komt vrijblijvend langs om wanden op te meten en de scholen van informatie te voorzien.

Leverancier  Oasegroen. Meer info. 073-5993724 .

Referentie  basisschool de Zuidstroom Venlo www.dezuidstroom.fortior.nl 
en te zien bij Park Café Groen in Hoofddorp.

 

Groene Wand in de school (aan de muur of vrijstaand)

Toelichting  Groene Wand in de school een plantenwand in de klas voor scholen is een betaalbare en effectieve oplossing om op een redelijk eenvoudige manier de luchtkwaliteit te verbeteren.

Planten leveren schone lucht op en planten breken actief fijnstof af. zorgen voor een betere gezondheid, betere luchtvochtigheid en een vermindering van allergie en ziekteverzuim. De meeste mensen voelen zich gelukkiger in een groene omgeving. De planten in de groene wand maken zuurstof uit Co2. Deze plantenwand kan samen met een lespakket worden afgenomen.

Prijsindicatie  € 1452,--.  

Leverancier  Boji B.V.  www.boji.nl   info@boji.nl

Referentie  de Wilgen, Montessorischool Floriande

 

Bloembollen in de schoolomgeving

Toelichting  Onder begeleiding worden Kinderen op vrolijke - waar mogelijk inhoudelijke - wijze zich bewust dat zij de natuur naar zich toe kunnen halen. En tevens helpen zij de bijen te redden, met een gezamenlijke plant actie.

Prijsindicatie  € 1.200,-- excl. 6% BTW voor 8 x 1.000 bollen inclusief 1 dag workshops met diverse groepen.

Leverancier  Natural Bulbs, Robert Heemskerk, Natural Bulbs, biologische bloembollen - organic flower bulbs - ökologische Blumenzwiebeln  robert@naturalbulbs.nl  www.naturalbulbs.nl 

Referentie  Basisschool Icarus Heemstede, leraar Niek van Lingen.

 

Insectenhotel voor inheemse bestuivers bouwen

Toelichting  Materiaal om zelf een insectenhotel te bouwen voor niet-stekende inheemse bijen, vlinders en lieveheersbeestjes, een hands-on activiteit waar de kinderen het hele jaar plezier van hebben (kijken naar de bijen die een gaatje dichtmetselen, wachten tot de eitjes van de bijen uitkomen, etc.).

Prijsindicatie  € 1200,-- incl. materiaal, informatieboekje en begeleiding bij het bouwen.

Leverancier  Living Systems   irene@livingsystems.nl   www.livingsystems.nl

 

Zonnekoken met zonnedroger en zonneoven

Toelichting  Met alleen de kracht van de zon eten koken en gezond fruit- en groentesnoep maken, dat kan met een simpel te maken zonnedroger en een zonne-oven.

De zonnedroger is leuk om in de klas neer te zetten en besjes, appels of kruiden uit de tuin mee te drogen als gezonde snack. Met de zonneoven kun je écht pizza of lasagne bakken, omdat hij erg warm wordt is dit een project voor de bovenbouw.

De leerlingen krijgen een korte, visuele uitleg over de zonneoven of zonnedroger. Project voor leerlingen uit de bovenbouw, lesduur 2 uur.

 

Prijsindicatie  €1200,-- incl. materiaal, informatieboekje en begeleiding bij het bouwen.

Leverancier  Living Systems irene@livingsystems.nl   www.livingsystems.nl

 

Houten regenton

Toelichting  Deze duurzame regenton is van Eikenhout en geschikt om op het schoolplein te plaatsen. Met regentonnen vergroten we de zogenaamde ’sponswerking’ van Haarlemmermeer, waarmee we voorkomen dat straten of kelders onderlopen bij de steeds vaker voorkomende hoosbuien.

Tips:

  • In stilstaand water groeien bacteriën, laat kinderen niet met het water spelen.  
  • Houd de regenton afgedekt tegen vuil en muggen.  


Meer informatie:
www.haarlemmermeerwaterproof.nl/projecten/regenton-in-de-tuin
www.milieucentraal.nl/in-en-om-het-huis/ongediertebestrijding/muggen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prijsindicatie  € 350,--.
Regenton van Eikenhout, 200 liter.  

Leverancier  Boji B.V., info@boji.nl  www.boji.nl

 

Gewildgroei op het schoolplein

Toelichting Gewildgroei op het schoolplein leerlingen gaan onder begeleiding van de organisatie Gewildgroei, de schoolomgeving natuurvriendelijker en klimaatbestendig inrichten. tegels worden vervangen door zg “gewildgroei stenen “zodat de natuur ( en het water) zijn weg kan vinden, ook op het schoolplein. De leerlingen gaan een ontwerp maken van het gewildgroei schoolplein. Dat doen ze met krijtjes en tekeningen waarbij ruimte op het plein wordt gecreëerd voor gewildgroei.

Inrichting gewildgroei schoolplein Tijdens de inrichting van het schoolplein worden tegels uit het plein gehaald en vervangen door gewildgroei stenen. Het ontwerp krijgt zijn vaste vorm.

Nu wachten totdat de natuur zijn werk gaat doen. Met behulp van het educatieve materiaal van NMCX gaan leerlingen in de gaten houden welke planten waar groeien en hoe ze zich ontwikkelen. Begrippen als pioniers vegetatie en gewildgroei gaan zo leven. Meer info op: www.gewildgroei.nl

Prijsindicatie  € 1500,--, Ambitie is 9 m2 gewildgroei aanleggen op een plein Totaal: incl BTW (materiaal, vervoer en les o.a.)

Leverancier  Gewildgroei  info@gewildgroei.nl  www.gewildgroei.nl  www.studiomeek.com

Referentie  Sterrenschool Bikube, Hoofddorp

 

Eetbaar hout

Toelichting Eetbaar Hout Kwekerij

Wij eten de paddenstoelen op, de paddenstoelen eten het hout op = EETBAAR HOUT Eetbaar hout kan in de tuin of op het balkon gebruikt worden als: – houtstapel – tuinborder – natuurkunst – onderdeel van een moestuin. Van stam tot zwam: kinderen kunnen het hele proces van enten op een boomstam tot het plukken en proeven van shii-take paddenstoelen meemaken met het eindresultaat een eetbaar-hout-paddenstoelenkwekerij waar de school 5 jaar lang de vruchten van kan plukken.

Prijsindicatie  € 1500,--

Leverancier  Groene Takken info@groenetakken.nl  www.groenetakken.nl 

 

Wormenhotel voor op school

Toelichting Het wormenhotel, de Streetcorner Compostier voor op school , is een houten meubel, met tuin bovenop. In het meubel composteren de kinderen gft-afval dat van huis wordt meegenomen, of dat op school geproduceerd wordt.

Bij het plaatsen van het wormenhotel wordt een workshop gegeven over hoe het wormenhotel te gebruiken. Daarnaast geeft Le Compostier online ondersteuning, om het composteren te begeleiden en komt twee maal in een half jaar langs om het composteren te controleren.

In de workshop wordt aan een kleine groep (tot 20 kinderen + 2 leraren) uitgelegd hoe het wormenhotel gebruikt moet worden. Daarbij wordt o.a. uitgelegd wat voor afval er wél en wat er niet in het wormenhotel gecomposteerd kan worden.

Deze kinderen worden de ambassadeurs van het wormenhotel en kunnen uitleggen aan de rest van de school hoe het wormenhotel te gebruiken. In het begin is het raadzaam het gebruik van het wormenhotel aan een kleine groep toe te staan, en wanneer het composteren goed op gang is gekomen, kunnen meer kinderen het wormenhotel gaan gebruiken.

Wormenhotel met inhoud van 600 L, verwerkt circa 2400 L gft-afval per jaar.

 

Prijsindicatie  € 1500,--, prijs wormenhotel meubel plus plaatsen op locatie + opstarten composteren.
€  500,-- excl btw, prijs begeleiden + workshop gebruik van het wormenhotel. 

Leverancier  Le Compostier  lecompostier@gmail.com  compostier.blogspot.nl 

Referentie  Joseph Israël kade http://compostier.blogspot.nl/2016/04/wormenhotel-aan-de-josef-israelkade.html