Nieuws

Informatieplicht energiebesparende maatregelen

Gepubliceerd op 6 mei 2019

Verbruikt uw bedrijf of instelling (inrichting) per jaar vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas(equivalent)? U bent dan verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder. Dit is de energiebesparingsplicht.

In 2019 komt daar de informatieplicht bij. Dat betekent dat u uiterlijk 1 juli 2019 per inrichting moet rapporteren welke energiebesparende maatregelen u heeft genomen. Dit doet u in eLoket, van RVO.nl.

Met de informatieplicht willen de overheid en het bedrijfsleven energiebesparing versnellen. Zo krijgt ook de CO2-reductie in Nederland een impuls.

 

Erkende energiemaatregelen

Door de overheid is per branche - ook voor onderwijsinstellingen - een lijst met erkende energiemaatregelen ontwikkeld. Voor deze erkende energiemaatregelen geldt binnenkort de informatieplicht. 

Direct zelf aan de slag

Je kunt nu al zelf aan de slag met dit stappenplan van de Rijksoverheid om te bepalen of je informatieplichtig bent. Kom je er niet helemaal uit? Neem dan contact op met NMCX of maak gebruik van onderstaand aanbod.

Volledige ontzorging

Inventarisatie en rapportage

NMCX heeft adviesbureaus geselecteerd die langs kunnen komen voor een inventarisatie waarbij de genomen maatregelen worden gerapporteerd via het e-loket van RVO. Hiermee voldoe je aan de informatieplicht. Dit kost € 600,- excl. BTW; daarmee besteed je het werk volledig uit. 

Eventueel extra advies

Voor € 300,- excl. BTW extra wordt een rapport opgemaakt van de maatregelen die nog genomen moeten worden en de maatregelen die niet voor jouw organisatie van toepassing zijn. 

>> Meld je hier aan voor een all-in advies.

Nadere informatie

Nadere informatie over beide verplichtingen kun je vinden op https://www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/energie-besparen/informatieplicht/bedrijven-en-instellingen

Je bent als gebruiker van energie verantwoordelijk voor de nakoming van deze verplichtingen. Dit staat er los van of je ook de eigenaar van het pand bent. Uiteraard kun je te nemen maatregelen in overleg met de eigenaar van jouw pand nemen.

Heb je een vraag over de wetswijziging? De helpdesk van de RVO kun je bereiken via de website of 088 042 42 42 of je kunt de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied bereiken via of met behulp van het contactformulier op www.odnzkg.nl of 088 - 567 0200.