Nieuws

Superschoonmaakhelden Tour van start

Gepubliceerd op 26 september 2018

Zaterdag 15 september was het World Clean Up Day. Op deze wereldwijde schoonmaakdag ondernamen miljoenen mensen actie om onze planeet in 1x een flink stuk schoner te maken. Ook in Haarlemmermeer. En het blijft niet bij een éénmalige actie. NMCX Centrum voor Duurzaamheid gaat dit jaar weer van start met het programma Let’s Do It Kids en de Superschoonmaakhelden Tour. Deze tour langs basisscholen in de regio helpt dorpen en steden niet alleen schoonmaken, maar vooral schoon houden. Basisschool De Zilvermeeuw in Lisserbroek had de primeur van de tour van dit schooljaar die samenviel met de start van het recyclingprogramma van hun school.

Voor schoolseizoen 2018/2019 heeft het programma Let’s Do It Kids hoge ambities: met schoolkinderen de regio schoonhouden! De kick-off van dit programma vond 6 september plaats op Basisschool De Zilvermeeuw in Lisserbroek, in Haarlemmermeer. ‘In dit geval kunnen kinderen hun ouders en opa’s en oma’s het goede voorbeeld geven’, grapt de aanwezige Marjolein Steffens (wethouder Fysieke Leefomgeving, Dienstverlening, Participatie en Doelgroepenbeleid in Haarlemmermeer).

Verhalen vol betekenis
Naast de ‘superschoonmaakactie’ in hun eigen wijk, worden kinderen middels theater en workshops opgeleid tot echte ‘superschoonmaakhelden’. Kleuters worden met een theatervoorstelling bewust gemaakt waarom een schone natuur belangrijk is. En midden- en onderbouw doen mee aan interactieve workshops hoe zwerfafval op de stoep zomaar kan eindigen in de plastic soep. Op deze manier krijgen serieuze verhalen betekenis voor de kinderen.

Samen houden we Nederland Schoon
Met een ‘superschoonmaakactie’ worden kinderen bewust gemaakt hoe belangrijk het is om in hun eigen wijk zwerfafval te voorkomen. De ‘vangst’ tijdens deze ‘expeditie’ maakt altijd diepe indruk op kinderen, ouders en docenten! Tien tot twintig gevulde vuilniszakken zijn tijdens zo’n actie geen uitzondering. Overal waar de Let’s Do It Kids Superschoonmaakhelden Tour komt wordt het dan ook daadwerkelijk schoner, en zijn alle kinderen met recht een ‘Superschoonmaakheld’, vindt ook een passerende hondenbezitter tijdens de schoonmaakactie. ‘Jullie doen echt iets heel goeds. Als ik zelf rotzooi bij het winkelcentrum zie, ruim ik het ook altijd op. Dan zien mensen dat dat ook kan: niet zomaar alles op straat gooien. Ga zo door!’ Dat is ze zelf ook zeker van plan. ‘Je kan wel denken dat anderen toch weer troep maken, maar als je niets doet, wordt ’t alleen maar erger.’

“Walk the talk”                                                   

‘Je kunt kinderen leren om zwerfafval te voorkomen, of laten zien hoe waardevol de grondstoffen die we daarmee inwinnen zijn, maar als school moet je dan ook laten zien dat het je serieus is’, vindt Arjanne Lagendijk, directeur van NMCX Centrum voor Duurzaamheid, ‘Zoals ze in het Engels zeggen, “walk the talk”.’ Inmiddels laten 17 scholen in Haarlemmermeer dat al zien met een groen schoolplein, en hebben ongeveer net zo veel scholen nu een recyclingprogramma waarmee ze groen, plastic, papier en restafval gescheiden houden. De afvalverwerker haalt die spullen ook daadwerkelijk apart op, zodat de kinderen niet voor niets alles scheiden.