Nieuws

Tuinvogels tellen op school

Gepubliceerd op 5 januari 2018

Doe met je school mee aan de Nationale Tuinvogeltelling!

Schoolgroepen en andere groepen (kinderdagverblijven, kinderboerderijen of NME-centra) kunnen vóór het weekend van de Tuinvogeltelling tellen. Kies een moment dat jou zelf goed uitkomt. Vanaf vrijdag 26 januari 2018 kun je je tellingen insturen.

Foto door Janko van Beek.

Leuke tip om tuinvogels te tellen met de kleintjes!

Met jongere kinderen kun je in estafette-vorm tellen. Verdeel je groep in meerdere kleine groepjes en laat ieder groepje bijvoorbeeld 5 minuten tellen. Zo hou je het leuk voor de kleintjes. Met het handige telformulier kunnen ook zij uit de voeten.

Nog een praktische tip: waarnemingen van meerdere groepjes tel je niet bij elkaar op. Ook hier geef je het maximale aantal vogels door dat ze per soort zagen. Dus: ziet één groepje 3 koolmezen? En het volgende groepje 2 koolmezen? Dan geef je door: 3 koolmezen. Overvliegende vogels tellen niet mee.

Download het gratis lesmateriaal

Op de website van de Nationale Tuinvogeltelling staat gratis lesmateriaal. Met veel inspiratie, leuke doe-tips en zoekkaarten voor kinderen. Het lesmateriaal is vooral gemaakt voor het basisonderwijs (groepen 1 t/m 8) maar ook pedagogisch medewerkers, activiteitenbegeleiders in zorginstellingen of kinderboerderijen en leerkrachten van de lagere klassen van het middelbaar onderwijs kunnen ermee aan de slag.

Leer uw kinderen vogels herkennen met behulp van de zoekkaarten en het lesmateriaal. U zult merken dat ze enthousiast vogels in de tuin aanwijzen, op naam brengen en verhalen over de vogels vertellen.

Bron: Nationale Tuinvogeltelling