Nieuws

Workshop oesterzwammen kweken

Gepubliceerd op 8 april 2015

Leer oesterzwammen kweken op olifantsgras in de klas

Op woensdag 15 april kun je als leerkracht van het basisonderwijs meedoen aan een gratis workshop oesterzwammen kweken op olifantsgras. Je krijgt uitleg over het kweekproces en de relatie met de circulaire economie. Aan het eind krijg je een kweekpakket mee voor in de klas.

Vervolgens heb je de spullen en de kennis om met de klas in 2 weken oesterzwammen te kweken. Ook daarna kun je doorgaan met kweken, bijvoorbeeld op een composthoop of een (stuk) boomstam.

Olifantsgras (miscanthus) is een rietachtige plant die zeer snel groeit. Het gewas neemt veel CO2 op en wordt gebruikt voor allerlei doeleinden: als brandstof, veevoer, stalstrooisel en zelfs als grondstof voor beton. Op geperst olifantsgras kun je heel goed paddenstoelen kweken. Paddenstoelen zijn schimmels, en dat zijn de grote opruimers van de natuur. Schimmels kunnen bijvoorbeeld ook ingezet worden om plastic af te breken en diesel te produceren.

Door samen met de leerlingen paddenstoelen te kweken en daarbij te vertellen, leren ze hoe grondstoffen en afval een eenheid vormen. Zo maken ze op een speelse manier kennis met de circulaire economie, die gebaseerd is op kringlopen.

De workshop vindt plaats van 13.30 tot 15.30 à 16.30 uur in Basisschool de Brandaris, Dussenweg 34, 2134 DL Hoofddorp. Er is plaats voor 12 deelnemers. Aanmelden kan via info@nmcx.nl.