De Groene Kapstok Kids

De Groene Kapstok helpt scholen duurzamer te worden. Jouw school kan hier ook aan meedoen. Duurzaamheid op school is leuk. Alle kinderen (ook jij!), leerkrachten en ouders kunnen duurzame dingen doen, zodat je school frisser en groener wordt, en ook nog eens geld overhoudt voor andere nuttige en leuke dingen.

Duurzaam betekent letterlijk dat iets lang meegaat. Dat ‘iets’ kan bijvoorbeeld jouw schooltas zijn of de hele aarde. En die twee hebben heel veel met elkaar te maken.

Als jouw tas stevig gemaakt is, gaat hij jaren mee, en hoeft de fabriek niet telkens een nieuwe voor je te maken. Het maken van nieuwe tassen kost grondstoffen en energie, en uit de fabriek komen vieze afvalstoffen die slecht zijn voor de natuur. Als de grondstoffen en de energie opraken, en er is veel vervuiling, gaat de natuur dood. Dan is er uiteindelijk geen aarde meer met levende mensen, dieren en planten. Dat willen we niet, dus moeten we goed voor de natuur zorgen en zuinig zijn op de spullen die we nodig hebben.

Op de onderstaande pagina's staan filmpjes, geschikt voor iedere groep, die je in de klas met elkaar kunt bekijken. Je kunt er dan met elkaar over praten of een werkstuk over maken. Je kunt natuurlijk ook thuis in je vrije tijd naar de filmpjes kijken.

Als je graag meer over een onderwerp wilt weten en het staat er niet tussen? Vraag het de juf of meester of vraag het direct aan ons (groenekapstok@nmcx.nl) en dan zoeken wij er een leuk filmpje bij.

Veel plezier met kijken!

Buiten

De omgeving van de school kan veel leuker worden door bijvoorbeeld bomen op het schoolplein te planten of een schooltuin te beginnen. Extra leuk zijn natuurlijk huisdieren op school. Wist je dat er scholen zijn met een kippenhok op het schoolplein?

Hoe kom jij naar school? Lopend, fietsend, per bus of per auto? En wat is daarvan het gezondst? Je kunt er met de hele school voor zorgen dat iedereen gezond en veilig naar school kan.

Binnen

Als het in de klas niet te warm of te koud is, en het is licht en fris, kun je beter werken. Een raampje open zetten of af en toe luchten kan al helpen. Heb je last van warmte, kou, droge lucht, fel zonlicht of juist te weinig licht, zeg het tegen je meester of juf en bedenk samen een oplossing.

Sommige scholen zetten veel planten in de klas. Wil jij dat ook? Vraag erom! 

 

 

Minder afval

Scholen hebben veel afval: etensresten, papier, verpakkingen, glazen potten... Dat kan minder! Minder afval is beter voor het milieu.

Je kunt geld verdienen met afval. Oud papier en kleren kun je verkopen. Voor allerlei flessen krijgt je statiegeld. Het afval wordt allemaal opnieuw gebruikt.

Spelletjes en filmpjes over afval, ook voor werkstuk of spreekbeurt: Wattnzooi.nl

Over afval dat rondzwerft op straat en in zee: Zwerfafvalmooiniet.nl

Energie

Energie besparen is logisch, want van energie verbruiken warmt de aarde op, waardoor dieren en planten bedreigd worden. Maar er is ook schone energie, die niet slecht voor de aarde is. Die kun je opwekken met zonnepanelen op het dak van de school.

Jouw school kan ook geld verdienen met energiebesparing. Elke keer als jij zuinig bent met energie (computers uit, licht uit) verdien je geld voor je school, want stroom is duur.

Meer leren over schone energie: natuurlijkduurzaam.nl

Water

Water is belangrijk voor planten, dieren en mensen. Scholen gebruiken veel water. Water besparen levert de school dus geld op, maar is ook leuk en leerzaam. Laat de kraan niet onnodig open staan.

Waar je kraanwater altijd voor mag gebruiken, is om te drinken. Want veel water drinken is gezond. Het is ook beter voor het milieu, want kraanwater hoeft niet in vrachtauto's vervoerd te worden, en je hebt ook geen lege flessen als afval.

Alles over kraanwater voor werkstuk of spreekbeurt: kraanwater.nu

Weetjes voor werkstuk of spreekbeurt: waterkennis.nl/voorschool

Speurtochten over water een stoommachine: museumdecruquius.nl

Zorg dat je ouders korter douchen: waterspaarders.nl

Als je korter onder de douche staat dan warmt de aarde minder snel op en daar hebben dieren profijt van. Wil je weten waarom? Kijk maar naar de volgende filmpjes over een ijsbeer, een zeeschildpad en een dwergzeepaardje!

Wist je dit?

  • Autorijden kost 37 keer zoveel energie als fietsen en is extra vervuilend door uitlaatgassen en fijnstof.
  • Met 2 personen naar Amerika vliegen kost evenveel energie als je huis een jaar verwarmen.
  • Als je gas, olie of steenkool verbrandt om er elektrische stroom van te maken, lekt meer dan de helft van de energie weg.
  • Water wordt opgewarmd om te douchen en daarna schoongemaakt (rioolwater). Dat kost twee keer veel energie.
  • Water is gezond, ook in de winter. Van te weinig drinken kun je moe worden.
  • Dieren houden voor het vlees is vervuilend en vreet energie. Daarom is vegetarisch eten goed voor het milieu.
  • De zon levert 785 keer meer energie dan we met de hele wereldbevolking samen verbruiken. Het is dus wel nuttig om die zonne-energie te vangen met zonnepanelen. Die energie is gratis!