Kippen houden is een eitje

Kipster was een van de winnaars van Groenste Idee van Haarlemmermeer 2013. De school die na de startbijeenkomst van de Groene Kapstok op 17 september 2014 het beste idee schriftelijk indiende voor het verduurzamen van de school kon een Kipsterhok winnen. De winnaar was de Zevensprong uit Rijsenhout! In het voorjaar van 2015 wordt het Kipsterhok geplaatst.

Wat we gemiddeld per persoon aan etensresten en keukenafval weggooien, is genoeg voor een kip om van te leven. Maar ondertussen kopen we eieren in de supermarkt, gaan we met de kinderen naar de kinderboerderij en gooien onze etensresten in de prullenbak. Dat moet anders. En dat kan anders. Kipster verzorgt voor scholen alles wat nodig is om kippen te houden: duurzame en diervriendelijke hokken, medische zorg, het juiste bijvoer, een handleiding en nog veel meer. Zelf kippen houden bevordert de bewustwording rond de herkomst van ons eten, bevordert de sociale cohesie en zet je etensresten om in heerlijke eitjes.

De Kipsterhokken en kippen kunnen worden gekocht of gehuurd. Eén hok met zes kippen kost bijvoorbeeld € 7,50 per week en levert gemiddeld 33 eitjes per week op. De eitjes kunnen worden verkocht of worden gebruikt om te koken en bakken op school. De kippen eten etensresten, maar moeten wel worden bijgevoerd.

Het hok en de kippen worden op school gebracht en de kippen worden ingeënt. De school is verantwoordelijk voor het wel en wee van de kippen. Dus ook in de weekends en tijdens de kleinere vakanties. Tijdens de grote vakantie neemt Kipster de verantwoordelijkheid voor de kippen op zich. Dat betekent dat de kippen in de zomervakantie niet op school zijn.

 

Op kipster.nl vind je meer informatie.


Deelnemende scholen

  • OBS De Zevensprong — Rijsenhout

Geïnteresseerd in de voortgang van dit project?