Klippeholm heeft gezond schoolplein

Voor de leerlingen van basisschool Klippeholm in Bornholm begon het schooljaar van 2015 wel heel feestelijk. Op 17 augustus 2015 opende wethouder John Nederstigt hun gloednieuwe gezonde schoolplein. De leerlingen hadden zelf een belangrijke stem bij de nieuwe inrichting. Klimmen en klauteren, schommelen, duikelen, verstoppertje spelen: de leerlingen van Klippeholm kunnen zich op hun nieuwe plein helemaal uitleven.

Directeur Paul Kupper:

“We zijn supertrots. Wat begon als een ambitieus plan, is in een jaar tijd werkelijkheid geworden. Een grauwe, grijze tegelvlakte is omgetoverd tot een plein met veel groen en speelmogelijkheden die kinderen uitdagen om te bewegen. Een plein niet alleen voor de school, maar voor de hele buurt.”

Eind augustus 2014 is bij R.K. basisschool Klippeholm het ambitieuze plan opgevat om van het grijze schoolplein in 2015 een leerzaam, leuk en gezond groen plein te maken voor alle kinderen op school maar ook uit de buurt. Een plein vol uitdagende speelmogelijkheden, waardoor kinderen zin krijgen om lekker veel te bewegen. Een plein, waar volop ruimte is voor groen en om te ontdekken. Vanaf het begin van het project is voor een professionele aanpak gekozen. Er is een projectteam samengesteld dat nadacht over ontwerp, participatie, uitvoering, begroting, communicatie en onderhoud. Sjoerd Claassen van Design2press heeft belangeloos o.a. de sponsorflyer en nieuwsbrieven vormgegeven en er werd een architect ingehuurd voor het ontwerp. Dit heeft samen met de projectbeschrijving en heel veel enthousiasme geholpen bij het werven van sponsors en fondsen.

Tip: Het projectteam heeft veel gehad aan de informatie op www.gezondeschool.nl

 Meedenken
Ouders en leerkrachten hebben meegedacht over de inrichting, maar vooral ook de leerlingen zelf. Ze konden aangeven wat ze graag op het plein wilden en alle groepen hebben een maquette gemaakt. De groep met de mooiste maquette, groep 7b, heeft daarna samen met architect Sjouke Sieperda verder gewerkt aan het ontwerp. Het resultaat: een plein met een beweegzone, een ontdekzone, een sportzone, een spelzone en een chillzone, gemaakt met veel natuurlijke materialen.

Droombeeld

Kupper benadrukt dat zonder de inzet van enkele enthousiaste ouders het nooit was gelukt om in zeer korte tijd zo’n mooi schoolplein te maken:

“Zij hebben echt de schouders eronder gezet en heel wat vrije uren in het project gestoken.”

Eén van hen is Liesbeth Beersma, moeder van twee kinderen op Klippeholm, in groep 3 en groep 5:

“Wij zijn op bezoek geweest bij de Zwanebloem in Zwaanshoek, waar vorig jaar ook een groen schoolplein is gecreëerd. Hun advies was om vooral groot te denken: ga uit van je droombeeld en streef dat na. Zo hebben we het project dan ook opgepakt. Door uit te gaan van je ideaalbeeld wordt iedereen vanzelf enthousiast!”

 

Behalve ideeën, enthousiasme en inzet was natuurlijk ook geld nodig. Met een loterij waarbij de kinderen lootjes verkochten, werd 5.500 euro opgehaald. Lokale winkeliers hebben prijzen beschikbaar gesteld, variërend van een Ice Watch tot een bloemenbon. Ook schreef de school met succes fondsen aan. De Rabobank droeg met tienduizend euro bij aan een spannende klimtoren omdat het project sociale duurzaamheid bevordert. Om diezelfde reden gaf de gemeente een wijkbudget van vijfduizend euro. Het Schipholfonds steunt projecten die fysiek bewegen stimuleren. Het pannaveld en de hele sportzone met klim- en klauterparcours en atletiekbaan zijn dan ook volledig mogelijk gemaakt door het Schipholfonds.Bekijk hier het filmpje

foto: Dennis Brunel

Het mag nog groener!

Ook stelde de gemeente een plek tegenover de school beschikbaar voor de fietsenrekken, waardoor meer ruimte ontstond. Het team van Aannemersbedrijf Meerbouw Hoofddorp van ouder Ruud Janssen heeft tijdens de zomervakantie keihard gewerkt om het plein op tijd af te krijgen. Het is nu voor negentig procent klaar, maar er komt nog meer beplanting. Fruitstruiken bijvoorbeeld, die pas later in het seizoen de grond in kunnen. Er staat nóg meer groen op het wensenlijstje, maar daarvoor is extra geld nodig, vertelt Beersma.

“Wij hebben het project daarom ingeschreven voor de vrijwilligersprijs ‘Meer dan handen’. Behalve een juryprijs is er een publieksprijs waarvoor mensen vanaf 1 november een stem kunnen uitbrengen via www.vrijwilligersprijzen.nl  Dus ik wil iedereen oproepen: stem op ons!”

Steun Ons Gezonde Schoolplein

Ons Gezonde Schoolplein kan nog steun gebruiken! Heeft u interesse in het sponsoren van dit initiatief neemt u dan contact op met Liesbeth Beersma (06-1295 64 25) of Richard Lengers (06-1308 3578).

Volg Ons Gezonde Schoolplein op twitter

"Ons Gezonde Schoolplein" heeft ook een twitteraccount. U kunt de laatste nieuwtjes volgen op @KlippeholmOGS

Contactgegevens

Paul Kupper
Directeur RK Basisschool Klippeholm
directie@klippeholm.nl
023-5611502

 

Projectteam Ons Gezonde Schoolplein

Fondsenwerving en communicatie
Liesbeth Beersma
onsgezondeschoolplein@klippeholm.nl
06-129 56 425
Aannemersbedrijf Meerbouw Hoofddorp
Ruud Janssen
Realisatie "Ons Gezonde Schoolplein"
info@aannemersbedrijf-meerbouw.nl
06-515 64 883
Design2Press
Sjoerd Claassen
Grafische vormgeving, webdesign en website (SEO) optimalisatie voor Google
design2press@quicknet.nl
06 - 2905 58 33
Sieperda Architectuur
Sjouke Sieperda
Gespecialiseerd in duurzame oplossingen voor bouwinitiatieven
info@sieperda-architectuur.nl
06-166 99 555

 

Deelnemende scholen

  • RKBS Klippeholm — Hoofddorp

Geïnteresseerd in de voortgang van dit project?