Laat maar Waaien, met windenergie

Leerlingen van het project: Laat maar Waaien, realiseren 15 Windmolens

  

Naast dit project Laat maar Waaien, volgen er nog meer Windenergie georienteerde projecten zoals het Vliegerfestival en lesbrieven Windenergie. Hier volgt ter zijner tijd meer informatie over.

Hoe werkt windenergie en wat is een Circulaire Economie?

Dat is wat de leerlingen leren bij het project ‘Laat maar Waaien’ in The Valley. De leerlingen bouwen windmolens, leren hoe windenergie werkt en welke techniek hierbij hoort.

Het Alliander-programma Urban Wind onderzoekt binnen dit project de mogelijkheden van kleinschalige, lokale opwekking van windenergie en hoe daar op het energienet rekening mee moet worden gehouden.

Meer opwekken en terug leveren van energie vraagt om meer capaciteit op het net. Daar moet op een slimme en betaalbare manier mee worden om gegaan om zo de totale maatschappelijke kosten zo laag mogelijk te houden.

De 15 windmolens vormen samen een tijdelijk mini-windmolenpark op het circulaire bedrijventerrein van Valley Beta. Gedurende zes maanden zijn de windmolens te bezichtigen aan de Rijnlanderweg in Hoofddorp.

Op 10 maart wordt een Mini Windmolenpark geopend 

Schermafbeelding 2017 02 25 om 14.15.17

Dit samenwerkingsproject wordt mogelijk gemaakt door I-Link, Groene Transitie, netwerkbedrijf Alliander met het programma Urban Wind, Nova College, Gemeente Haarlemmermeer, Stichting Promotie Techniektalent, Valley Beta, Schiphol Trade Park, Rabobank regio Schiphol en NMCX Centrum voor Duurzaamheid.

 

Vijftien klassen van basisscholen uit de regio Haarlemmermeer en MBO-leerlingen van het Nova college bouwen in februari en maart een windmolenpark van energieleverende windmolens.

In totaal worden 15 windmolens van zes meter hoog gerealiseerd.

Lokaal opgewekte energie

Op een aantrekkelijke manier leren basisscholieren over technek en duurzaamheid. Dit is het hoofddoel van dit project. Zij ervaren hoe het is om windenergie op te wekken in de eigen omgeving. Dit geldt ook voor alle mensen die het mini-windmolenpark komen bezichtigen.

Deelnemende scholen

  • BS De Meiboom — Hoofddorp
  • Burgemeester Amersfoordtschool — Badhoevedorp
  • OBS Merlijn — Nieuw-Vennep
  • RKBS Klavertje Vier — Hoofddorp

Geïnteresseerd in de voortgang van dit project?