Workshop Oesterzwammen kweken in de klas

obs Het Palet kweekt oesterzwammen op olifantsgras

In het begin van dit jaar hebben een aantal ouders samen met hun kinderen de workshop Oesterzwammen kweken op olifantsgras gedaan, samen met hun kinderen.

 

 

 

“Oesterzwammen kweken, ik had geen idee toen ik er aan begon, maar het is een leuke en leerzame activiteit voor alle leeftijden.”

Dit project start met een workshop op school waarbij het kweekproces van oesterzwammen uitgelegd wordt. Tijdens deze workshop vertelt een paddenstoelendeskundige over paddenstoelen in hun relatie tot de circulaire economie. Schimmels zijn de grote opruimers in de natuur.

De leerlingen kweken tijdens de workshop zelf oesterzwammen op olifantsgras of een andere voedingsbodem zoals koffieprut. Iedere groep maat een aantal substraten (oesterzwam-schimmel plus voedingsbodem) om op school oesterzwammen mee te kweken. Als het broed na ongeveer twee of drie oogsten is uitgewerkt, kan het substraat gebruikt worden om degrondvande schooltuin te verbeteren.

  

In de klas worden de oesterzwammen gekweekt gedurende een periode van enkle weken. Ook na deze periode kunnen de oesterzwammen doorgekweekt worden op bijvoorbeeld een een composthoop. 

Deelnemende scholen

  • OBS Het Palet — Nieuw-Vennep

Geïnteresseerd in de voortgang van dit project?