Zonnepanelen op basisschool De Wilgen

Sinds het voorjaar van 2012 liggen er zonnepanelen op het dak van basisschool De Wilgen in Hoofddorp. Maar liefst 25 m2 panelen vangen dagelijks de zon op. Inmiddels, bijna 3 jaar later (maart 2015) hebben de zonnepanelen al 10403 kWh opgeleverd! Dat is goed voor het milieu en voor de portemonnee!

“Toekomstplannen?! De zonnepanelen van De Wilgen voorzien nu in bijna 20% van de verbruikte energie, het dak is nog groot, dus…… ”

Groep 8 van De Wilgen heeft in 2012 meegedaan aan het project ‘energieke scholen’ van NMCX Centrum voor Duurzaamheid. Een prachtige leskist met veel materiaal om met je leerlingen stil te staan bij energiegebruik, binnenklimaat en duurzaamheid.

Aan het eind van het project zijn de leerlingen in staat om tips en tops op te stellen over duurzaamheid in de school. Eén van de tips, je raadt het al, was om zonnepanelen op het dak van De Wilgen te plaatsen. De eerste reactie van de schooldirectie was “prachtig plan, maar misschien iets te ambitieus”. Maar niets was minder waar. Door bemiddeling van NMCX kon De Wilgen nog net meedoen aan een project van de gemeente Haarlemmermeer en twee maanden later waren de zonnepanelen een feit!

Op 11 mei 2012 heeft John Nederstigt, wethouder van onderwijs én duurzaamheid, de zonnepanelen onthuld. Maar liefst 25 m2 panelen vangen nu dagelijks de zon op. Inmiddels, bijna 3 jaar later (maart 2015) hebben de zonnepanelen al 10403 kWh opgeleverd! Dat is goed voor het milieu en voor de portemonnee!

Het project van de gemeente Haarlemmermeer hield in dat er een subsidie werd gegeven én een voorfinanciering. Deze voorfinanciering loopt 10 jaar. Deze is echter elk jaar af te betalen met het budget dat De Wilgen uitspaart door minder verbruik van elektra.

De afgelopen jaren hebben diverse scholen in Haarlemmermeer zonnepanelen op het dak van het schoolgebouw laten plaatsen. De panelen zijn zo goedkoop geworden, dat dit inmiddels ook zonder subsidie een goede investering is.

 

 

Les over duurzame energie?

NMCX biedt meerdere lespakketten over duurzame energie. Bijvoorbeeld het lespakket Groene Energie  voor groep 7 en 8 en de leskist Natuurlijke Energie  voor de lagere groepen.

Ook het landelijke project Energieke scholen, dat gaat over energieverbruik en gezondheid, loopt nog steeds en wordt in de gemeente Haarlemmermeer ondersteund door NMCX.

Speciaal voor scholen met zonnepanelen biedt NMCX een leskist over zonnepanelen  aan. Deze bevat de volgende onderwerpen: de opbrengst van zonnepanelen, de invloed van wolken op zonnepanelen, de werking van een zonneboiler en een zonnepaneel, waar schijnt de zon (de natuurlijke zonnecel), waar schijnt het meest de zon, het gebruik van zonnepanelen.


Deelnemende scholen

  • BS De Wilgen — Hoofddorp

Geïnteresseerd in de voortgang van dit project?