Tot nu toe bieden de resultaten van de onderzoeken een stevige basis voor een grootschalige toepassing van groene wanden in klaslokalen. De planten groeiden goed, ook als de standplaats eigenlijk wat te donker was of als er een paar dagen te laat water werd gegeven. Leerkrachten en leerlingen zijn enthousiast en dit vertaalde zich in meetbare effecten op de waardering van het klaslokaal, de stemming, het zelfbeeld en de concentratie van de leerlingen. Voordeel van groen in school is dat dit het hele jaar door beleefd wordt. In tegenstelling tot een groen schoolplein dat in de winter kaal is.
De studenten van het Wellantcollege vonden de plantenwanden wel een beetje saai voor kinderen. Omdat er geen bloeiende planten in de wand zaten en omdat de kinderen er nauwelijks zelf voor konden zorgen. Binnen de Groene Kapstok gaan we samen uitzoeken hoe we dat kunnen verbeteren.
“Eén van de docenten heeft aangegeven al te merken dat de luchtkwaliteit in de klas beter is en geen last te ondervinden van allergieën.”
— Willem Elsnerus directeur Dr. Plesmanschool
Groene wanden vormen een haalbare, betaalbare en praktische oplossing om snel schone lucht in klaslokalen te brengen. En de nieuwste generatie groene wanden is ook nog eens ‘vakantieproof’. Ze hoeven maar eens in de twee weken water! Hoog tijd dus, dat meer scholen zo’n wand in de klas krijgen.
In het project Groen in de Klas doen 10 scholen, uit de gemeente Haarlemmermeer mee. We doen onderzoek naar de luchtkwaliteitsverbetering, we monitoren of watergeven inderdaad maar eens per twee weken moet en we probeerden een hartstikke leuk technisch lespakket van het bedrijf Plant-e uit. Ook controleerden vier afstudeerders van het Wellant college of de planten bleven leven en bleven hangen.
Het onderzoek naar de kwalitatieve effecten (prof.dr. Agnes van den Berg) is afgerond. De rapportage is in concept gereed. Er is een presentatie gemaakt van de belangrijkste conclusies.
Slotconclusie:
Dit onderzoek laat zien dat zowel leerkrachten als leerlingen heel enthousiast zijn over een plantenwand in hun klaslokaal, die kinderen de mogelijkheid biedt om op een vanzelfsprekende manier dagelijks in contact te komen met groen. Dit enthousiasme vertaalt zich ook in meetbare effecten op de waardering van het klaslokaal, de stemming, het zelfbeeld en de concentratie van de leerlingen. Dit is best bijzonder gegeven het feit dat er, zoals gebruikelijk in een veldexperiment, op elk moment veel toevallige omstandigheden waren die niet onder controle van de onderzoekers waren en die de resultaten kunnen hebben vertroebeld. Als het gaat om het onderhoud van de wand en de plantenkeuze zijn er nog wel wat verbeterpunten mogelijk. In vergelijking met gewone potplanten, die in een klaslokaal vaak een kort leven beschoren zijn, biedt een plantenwand echter een unieke kans om groen in het klaslokaal te brengen en daar ook langdurig gezond te houden. Al met al bieden de resultaten van dit onderzoek een stevige basis voor een grootschalige toepassing van groene wanden in klaslokalen.
Het onderzoek naar de luchtkwaliteit (prof. dr. Bert van Duijn) is helaas nog niet compleet. De wel beschikbare resultaten wijzen uit dat de luchtkwaliteit (CO2 gehalte en luchtvochtigheid) in een lokaal met planten beter is dan in een lokaal zonder:
Vier Studenten van het Wellantcollege hebben de plantenwanden in het schooljaar 2014/2015 gemonitord en een verslag gemaakt van hun bevindingen: