Afval en recyclen
Afval van scholen bestaat vooral uit etensresten, papier, verpakkingsmateriaal, glas en plastic. Voor scholen biedt het voordeel om de hoeveelheid afval te verminderen. Je bespaart geld op inkoop en afvalinzameling door zuinig en creatief om te gaan met materialen. Ook levert het scheiden en verkopen van herbruikbare producten en materialen geld op.
Afvalbewustzijn
Door anders te consumeren en te gaan recyclen vermindert de hoeveelheid afval en groeit het (afval)bewustzijn bij leerlingen en medewerkers. Ook wegwerpplastic en zwerfafval is een groot probleem. Het is de grootste veroorzaker van microplastics. Vissen slikken de deeltjes in en zo komen microplastics in de voedselketen terecht (er is zelfs al microplastic in bier gevonden!). In 2016 werd er in Haarlemmermeer 91 ton zwerfafval handmatig opgeruimd voor meer dan €550.000,-.
Rethink, refuse, reduce, reuse, repair, repurpose, recycle, replace
Leer kinderen bewust te consumeren en leer hen na te denken voor ze iets kopen (rethink) of een plastic zakje aannemen (refuse), koop niet te veel, genoeg is genoeg (reduce), hergebruik spullen (reuse), laat apparaten repareren (repair), geef spullen een andere functie (repurpose), ga bewust om met grondstoffen (recycle) en vervang door een duurzame variant (replace).
Hieronder geven we tips hoe je als school zelf minder afval produceert (campus) en hoe je aandacht kunt besteden in je lessen (curriculum) aan zaken als: het voorkomen en verminderen van afval, afvalscheiding, hergebruik van goederen, (voedsel)recycling, zwerfafval en de circulaire economie.