Energie en water
Bespaar enorm op de kosten door een laag verbruik van energie en water. Dit helpt bij het behalen van de doelstellingen uit het Klimaatakkoord. Scholen kunnen enorm bijdragen aan deze doelstellingen door het benutten van de schooldaken voor het opwekken van zonneenergie. De trend is dat elektriciteit goedkoper wordt en gas duurder. Hierdoor loont het om in te zetten op het zelf opwekken van energie en te zoeken naar alternatieven voor gas.
Ondersteuning bij het verminderen van het energieverbruik (inclusief verbetering van het binnenklimaat) kun je als school krijgen van het rijksprogramma Frisse Scholen met voorbeelden van frisse scholen en meer informatie over o.a. het verbeteren van bestaande bouw.
Hieronder geven we tips hoe je je schoolgebouw kunt verduurzamen (campus) en wat je kunt doen om het thema energie & water een plek te geven in je lesprogramma (curriculum):
WAT KUN JE ALS SCHOOL DOEN:
HOE GEEF JE ER LES OVER:
Nieuwe NMCX leerlijn
- Wonderwel leerlijn met leskisten, gastlessen en excursies (groep 1-8). Leer kinderen over de techniek achter basisvoorzieningen zoals voedsel, drinkwater, afval, riool, gas en elektra met veel aandacht voor duurzaamheid. De lessen vinden plaats binnen een thema van circa zes weken rond een van de basisvoorzieningen. Iedere groep behandelt een eigen thema.
NMCX lessen over energie
NMCX lessen over water
- Droppie water (groep 1-2) Droppie de Waterdruppel vertelt de leerlingen wat er met hem kan gebeuren en praat met ze over water. Daarbij komen vijf onderwerpen aan bod.
- Proefwater (groep 3-4) Water komt toch gewoon uit de kraan? Zo vanzelfsprekend is dat niet. Met dit lespakket maken leerlingen op een spannende manier kennis met drinkwater.
- Slootjesles (groep 3-4) In de slootjes van Jeugdland Nieuw-Vennep zoeken leerlingen naar waterdiertjes en onderzoeken ze de waterkwaliteit.
- Lesbrief regentonnen (groep 5-8) Op veel scholen is een regenton geïnstalleerd. Sommige kinderen (en ouders) vragen zich af waarom. Daarom heeft NMCX een lesbrief gemaakt met daarbij een filmpje met een heldere uitleg in de stijl van het Klokhuis.
- Waterslak zoekt woonruimte (groep 5-6) De leerlingen richten een aquarium in met door hen zelf gevangen waterdiertjes. Er is ook plaats voor de waterslak die op zoek is naar nieuwe woonruimte en nieuwe huisgenoten.
- Waterkringloop (groep 7-8) De leerlingen krijgen inzicht in het gebruik van water. Hoe gaan we met ons drinkwater om? Hoe wordt het water gezuiverd? Waar halen we ons nieuwe drinkwater vandaan?
- Water in het veld (groep 7-8) Wat groeit en bloeit er in de sloot? Welke beestjes leven er in? Is het water schoon of vies? Met allerlei materialen gaan de leerlingen slootonderzoek doen.
- Excursie Waterzuivering Zwaanshoek (groep 7-8)
Extern aanbod energie/water
- Gratis gastles over Duurzame Energie van Eneco (groep 3-8). Met tevens beschikbare educatieve materialen.
- Excusie naar EnecoEnergyLab, Vianen (groep 7-8). Hier kunnen leerlingen hun eigen windmolen ontwerpen, de kracht van de wind ervaren en van alles ontdekken over duurzame energie. Er is een gratis online lesprogramma en er staan leuke filmpjes op de website.
- WaterSpaarders (groep 3-8) Gratis lesprogramma van Wereld Natuur Fonds, Missing Chapter Foundation en Unilever voor kids om energie te besparen door korter te douchen. Het maakt de leerlingen bewust van het verband tussen het gebruik van warm water (en dus het gebruik van energie) en het klimaat en de natuur.
Meer informatie over en aanmelden voor lesprogramma’s en leskisten kan via projectleider@groenekapstok.nl