In samenwerking met het NOVA college, brengt Groene Kapstok in het leerjaar 2023-2024 kennis over de natuur, gezonde voeding, schone energie en circulariteit & grondstoffen naar het NOVA – College. Samen met Anne-Marie Apswoude van het NOVA college, brengt Groene Kapstok een vol lesprogramma voor eerste jaars studenten op het NOVA college door gratis workshops te geven op Burgerschapdag.
Basisvaardigheden burgerschap zijn sociale en maatschappelijke vaardigheden die leerlingen nodig hebben om deel te kunnen nemen aan de samenleving. Daar past natuurlijk de leefomgeving van de leerlingen tussen waar zorgzaam en verantwoordelijk met consumptie omgaan belangrijk is. Daarom de focus op elektronisch afval, micro-plastics en een spel over de invulling van de Sustainable Development Goals in de gemeente Haarlemmermeer.
1. Urban mining: Altijd al willen weten wat er allemaal aan vooraf gaat als je een laptop koopt? In samenwerking met Meerlanden heeft Groene Kapstok een workshop Urban mining ontwikkeld. Hierbij leer je alle ins en outs van het maken van verschillende elektronische apparaten. Hoe zit het in elkaar? Wellicht vind je hier dat technicus, productontwikkelaar of onderzoeker wel het beroep is voor jou. Daarna maken de studenten kunst van materiaal van de oude laptops! In dit document zie je hoe de les aansluit op de burgerschapsdoelen.
2. Micro-plastics: Micro-plastics Nieuwsgierig naar wat er eigenlijk allemaal in jouw verzorgingsproducten zit? In deze workshop leer je in welke producten er wel of geen micro-plastics zitten, dit ga je zelf uitzoeken door middel van een proef en wellicht kom je er wel achter dat de producten die jij dagelijks gebruikt, vol zitten met micro-plastics. Daarnaast heb je de mogelijkheid om zelf creatief aan de slag te gaan en van textiel iets te maken. In dit document zie je hoe de les aansluit op de burgerschapsdoelen.
3. Mooimakers bordspel: het mooimakers spel: Mooimakers (van HeelHaarlemmermeer) is een bordspel waarin de spelers samen keuzes maken over het aanpakken van lokale, maatschappelijke vraagstukken. En dan op zo’n manier dat het ook bijdraagt aan de Werelddoelen van de Verenigde Naties.Na het oplossen van de vraagstukken in het spel wordt Haarlemmermeer letterlijk mooi gemaakt door het neerleggen van een veelkleurig mozaïek op het spelbord. In dit document zie je hoe de les aansluit op de burgerschapsdoelen.
Zie je ook met jouw school mogelijkheden om kennis over natuur en milieu over te brengen bij jouw leerlingen op school en daarbij verschillende burgerschapsdoelen te behalen?
Mail dan gerust naar kim.boswijk@nmcx.nl voor lessen op maat!
Schrijf je in voor de NMCX nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen in het basisonderwijs.