Duurzame energie bronnen

Duurzame energie bronnen

Praktische informatie

Groene energie heeft twee grote voordelen: het zorgt voor minder tot geen CO2-uitstoot en groene energie is onuitputtelijk. Leerlingen ervaren duurzaamheid door te experimenteren met de energiebronnen. Verschillende groepjes gaan aan de slag met zonne-, wind- en waterstof-energie en testen vervolgens hoe het opwekken van groene energie in praktijk gaat. De reeks bestaat uit drie lessen waarbij in beide lessen een proef wordt gedaan:

  1. Zonne-energie
    Zonne-energie is onmisbaar voor een klimaatneutraal energiesysteem. De zon is een onuitputtelijke bron van energie voor al het leven op aarde. Sinds enkele decennia kunnen wij mensen het licht van deze ster omzetten in elektriciteit en warmte. Op termijn hoeven we daardoor geen fossiele brandstoffen meer te gebruiken. Als we het slim aanpakken, gaan we een zonpositieve toekomst tegemoet. In deze les duiken we dieper in de stof en zien we hoe het bij een elektrische auto in z’n werking gaat.
  2. Windenergie
    In Nederland is windenergie één van de meest gebruikte vorm van groene energie. Windmolens draaien minstens 95% van de tijd. Op zee vangen de turbines meer wind dan de turbines op het land. Enkel de windmolens in de Noordzee stoten al 160.000 ton CO₂ minder uit. Bij deze opdracht wekken de leerlingen zoveel mogelijk stroom op met zelfgemaakte windmolens.
  3. Waterstof – energie
    Waterstof is het meest voorkomend element in het universum. Voor een aantal toepassingen zoals zwaar transport, hoge temperatuur processen in de industrie en in de luchtvaart, is er nog geen goede elektrische oplossing en blijft er behoefte aan een duurzaam gas. Hier kan waterstof een nuttige rol spelen. Daarnaast is waterstof belangrijk in de vorm van grootschalige opslag voor de momenten dat het windstil is en bewolkt.

Burgerschap
De duurzame energie les valt onder de volgende burgerschap leergebieden: Democratische cultuur, Identiteit, Diversiteit, Solidariteit, Duurzaamheid, Technologisch burgerschap, Denk- en handelwijzen.

Lees Burgerschap – Duurzame Energie Bronnen voor meer informatie.

AanmeldenHeb je interesse om jouw onderbouw een unieke ervaring mee te geven? Mail dan naar kim.boswijk@NMCX.nl

Heeft jouw school duurzame stappen ondernomen?

Heeft uw school een duurzaam idee toegepast of duurzame lessen gegeven? Deel het dan met ons ter inspiratie voor andere scholen om samen naar een groene toekomst te werken. Schrijf een e-mail van de stap die je hebt genomen met een foto naar: kim.boswijk@nmcx.nl