Energie en techniek
Bespaar enorm op de kosten door een laag verbruik van energie en water. Dit helpt bij het behalen van de doelstellingen uit het Klimaatakkoord. Scholen kunnen enorm bijdragen aan deze doelstellingen door het benutten van de schooldaken voor het opwekken van zonneenergie. De trend is dat elektriciteit goedkoper wordt en gas duurder. Hierdoor loont het om in te zetten op het zelf opwekken van energie en te zoeken naar alternatieven voor gas.
Ondersteuning bij het verminderen van het energieverbruik (inclusief verbetering van het binnenklimaat) kun je als school krijgen van het rijksprogramma Frisse Scholen met voorbeelden van frisse scholen en meer informatie over o.a. het verbeteren van bestaande bouw.
Hieronder geven we tips hoe je je schoolgebouw kunt verduurzamen (campus) en wat je kunt doen om het thema energie & water een plek te geven in je lesprogramma (curriculum):
WAT KUN JE ALS SCHOOL DOEN:
Burgerschapsdoelen
De gastlessen sluiten aan bij kerndoel 39: Met zorg omgaan met het milieu. De lessen van Energie & Techniek vallen onder de volgende leergebieden van burgerschapsonderwijs: Vrijheid en gelijkheid, Macht en inspraak, Democratische cultuur, Identiteit, Diversiteit, Solidariteit, Digitaal samenleven, Duurzaamheid, Globalisering, Technologisch burgerschap, Denk- en handelwijzen.
Les op maat
Bovendien kunnen de lessen van Groene Kapstok eenvoudig geïntegreerd worden bij vakken als aardrijkskunde, biologie, natuurkunde, economie en scheikunde. Denk bijvoorbeeld aan:
– Een les + uitstapje naar een windturbine van Meerwind,
– Een les over de Sustainable Development Goals mét fotografieles erin verwerkt
– Een les waarbij energie op waterstof met een proef wordt getest.
Verder denken we graag mee over mogelijkheden om invulling te geven aan een project- of activiteitenweek boordevol interessante gastlessen, praktijklessen, uitjes rondom het thema duurzaamheid.
Interesse? Mail dan naar kim.boswijk@nmcx.nl.