Gezonde Voeding
Voeding gaat ons allemaal aan; onze lichamen zijn ermee opgebouwd, de productie ervan vormt onze wereld, het is de basis van onze gezondheid en samen eten verbindt mensen onderling. Toch weten we er vaak weinig meer over dan of we iets wel of niet lekker vinden is of hoeveel het kost. Omdat er veel over te leren valt, kan je niet vroeg genoeg beginnen met voedseleducatie. Dat is dus leren over gezonde voeding voor jezelf én voor de aarde, zodat jeugd/jongeren zélf toegerust worden om gezonde en duurzame voedselkeuzes te maken.
- Leerlingen leren gezondere keuzes te maken in wat ze eten en drinken. Dat draagt bij aan een gezondere leefstijl. En leerlingen met een gezondere leefstijl presteren beter op school.
- Leerlingen krijgen meer kans om gezonde eetgewoontes en een gezond eetpatroon te ontwikkelen. Daarmee kunnen gezondheidsproblemen, zoals diabetes, voorkomen worden. Jong geleerd, is oud gedaan.
Hieronder geven we informatie & inspiratie hoe je het thema Gezonde Voeding kunt integreren in je school.
wat kun je als school doen:
- Maak het schoolplein zo Groen mogelijk! Zo komen leerlingen in contact met planten en natuur.
– Een schooltuin
– Een eigen moestuintje of fruitbomen en -struiken op het schoolplein. Er zijn kooklessen aan te koppelen, zodat leerlingen leren hoe ze van de zelf geteelde groente lekkere gerechten kunnen maken. - Zorg ervoor dat verleidingen naar ongezond en niet-duurzaam voedsel in de schoolomgeving zo klein mogelijk wordt:
– Vergroot het aanbod gezonde voeding
– Verbied het eten van fastfood in de klaslokalen en kantines - Organiseer een schoolbreed sportactiviteit
- Zorg dat leerlingen altijd een gezonde dorstlesser hebben door middel van een tapwaterpunt
- De Gezonde School is een organisatie die helpt bij het integreren van voedseleducatie en andere gezondheidsthema’s. Zij bieden een ondersteuning aan waarbij jouw school 10 uur advies en ondersteuning krijgt van een Gezonde School – adviseur én €3000,-.
Burgerschapsdoelen
Binnen het vakgebied natuur- en milieueducatie is er steeds meer aandacht voor een gezonde leefstijl. Het gaat hierbij niet alleen om gezonde voeding en voldoende beweging maar ook bijvoorbeeld over kennis over de oorsprong van voedsel en de gevolgen van het gebruik van pesticide op de producten die we in de supermarkt kopen. De volgende leerlijnen van burgerschapsdoelen worden in dit thema behandeld: Identiteit, Diversiteit, Duurzaamheid, Globalisering, Denk- en handelswijze.
Les op maat
Een educatieve les verzorgd door Groene Kapstok over gezonde voeding kan eenvoudig geïntegreerd worden in het curriculum bij een vak als Biologie of Lichamelijke Opvoeding. Denk bijvoorbeeld aan:
– Een gastles waar Escape the classroom wordt gespeeld, een spel waarin alles draait om waar producten vandaan komen.
– Een les over de Sustainable Development Goals waar ook geen honger een groot thema is
Verder denken we graag mee over mogelijkheden om invulling te geven aan een project- of activiteitenweek boordevol interessante gastlessen, praktijklessen, uitjes rondom het thema duurzaamheid.
Interesse? Mail dan naar kim.boswijk@nmcx.nl.