Natuur & Biodiversiteit
De natuur heeft superkrachten voor de ontwikkeling van gezonde en gelukkige leerlingen. In een fris en comfortabel klimaat gedijen de leerlingen goed. Ze hebben het niet te warm of te koud, hebben goed werklicht, en ademen gezonde lucht in met voldoende zuurstof. Het is belangrijk dat de leerlingen zelf inzien dat kennis over de natuur en biodiversiteit waardevolle informatie is. Daarnaast leren de leerlingen ook zorgvuldig om te gaan met de natuur om zo te voorkomen dat op grote school de natuur wordt geschaad.
Hieronder geven we tips wat je als school kunt doen op het gebied van binnenklimaat en hoe je dit thema in de les kunt verweven.
wat kun je als school doen:
- Planten in de klas
- Groene Wand
- Moswand
- Moodpanelen, ideale oplossing voor daglicht
- Groen schoolplein
Burgerschapsdoelen
De gastlessen sluiten aan bij kerndoel 39: Met zorg omgaan met het milieu. De lessen van natuur en biodiversiteit vallen onder de volgende leergebieden van burgerschapsonderwijs: Vrijheid en gelijkheid, Democratische cultuur, Identiteit, Diversiteit, Solidariteit, Duurzaamheid en Denk- en handelwijzen.
Les op maat
Bovendien kunnen de lessen van Groene Kapstok eenvoudig geïntegreerd worden bij vakken als aardrijkskunde, biologie, natuurkunde, economie en scheikunde. Denk bijvoorbeeld aan:
– Een gastles ‘urban mining’ waarbij elektronisch afval uit elkaar wordt gehaald
– ‘Trash=Cash’ les waarbij een theatervoorstelling is verwerkt voor brugklassers
– Een proefje waarbij Micro-plastics wordt gevonden
– Óf een (g)oud Textiel les waarbij we zelf kleding maken
Verder denken we graag mee over mogelijkheden om invulling te geven aan een project- of activiteitenweek boordevol interessante gastlessen, praktijklessen, uitjes rondom het thema duurzaamheid.
Interesse? Mail dan naar kim.boswijk@nmcx.nl.