Water & Klimaatadapatie
Een goed ingerichte buitenruimte is onmisbaar voor kinderen om zich gezond en veilig te kunnen bewegen. Wie buiten zijn energie kwijt kan, kan zich daarna binnen beter concentreren. Ook zijn er buiten talloze mogelijkheden om de leerlingen zelf te laten ervaren hoe prachtig en nuttig de natuur is. Dat is leerzaam en motiveert om mee te helpen met het duurzame voortbestaan van die natuur. Tegelijk kun je als school door slimme keuzes een bijdrage leveren, onder andere aan het vergroten van de biodiversiteit, maar ook aan klimaatadaptatie.
Hieronder geven we informatie & inspiratie op het gebied van het vergroenen van de school en de schoolomgeving en geven we tips hoe je met die buitenruimte aan de slag kunt in je lessen.
Wat kun je als school doen?
Burgerschapsdoelen
De gastlessen sluiten aan bij kerndoel 39: Met zorg omgaan met het milieu. De lessen van Water- & klimaatadaptatie vallen onder de volgende leergebieden van burgerschapsonderwijs: Vrijheid en gelijkheid, Macht en inspraak, Democratische cultuur, Identiteit, Diversiteit, Solidariteit, Digitaal samenleven, Duurzaamheid, Globalisering, Technologisch burgerschap, Denk- en handelwijzen.
Les op maat
Bovendien kunnen de lessen van Groene Kapstok eenvoudig geïntegreerd worden bij vakken als aardrijkskunde, biologie, natuurkunde, economie en scheikunde.
– Een proefje waarbij micro-plastics wordt gevonden
– Serious Game klimaatspel een online game waar de klas in teams werken
– Een les waar het spel ‘mooimakers’ wordt gespeeld om Haarlemmermeer onder andere klimaatneutraal te maken
Verder denken we graag mee over mogelijkheden om invulling te geven aan een project- of activiteitenweek boordevol interessante gastlessen, praktijklessen, uitjes rondom het thema duurzaamheid.
Interesse? Mail dan naar kim.boswijk@nmcx.nl