Gezonde voeding
Voeding gaat ons allemaal aan; onze lichamen zijn ermee opgebouwd, de productie ervan vormt onze wereld, het is de basis van onze gezondheid en samen eten verbindt mensen onderling. Toch weten we er vaak weinig meer over dan of we iets wel of niet lekker vinden is of hoeveel het kost. Omdat er veel over te leren valt, kan je niet vroeg genoeg beginnen met voedseleducatie. Belangrijk is dat dat op een praktische en leuke manier gebeurt. Daarom bieden wij diverse vormen aan die gekoppeld zijn aan koken en moestuinieren. Het is inmiddels bekend dat kinderen die moestuinieren, ook meer groenten eten!
Hieronder geven we informatie & inspiratie hoe je het thema Voedsel & Voeding kunt integreren in je school(omgeving)/campus, en in het de lesstof (curriculum).
wat kun je als school doen:
Een schooltuin, eigen moestuintjes of fruitbomen en -struiken op het schoolplein brengen kinderen in contact met de oorsprong van voedsel. Ze leren samen voor planten te zorgen en ervaren de beloning van de oogst. Er zijn kooklessen aan te koppelen, zodat kinderen leren hoe ze van de zelf geteelde groente lekkere gerechten kunnen maken. Deze ervaring zal een leven lang van invloed zijn op hun kijk op voedsel en draagt bij tot een gezonde levensstijl.
- Fruitstruiken op het schoolplein
- Vensterbanktuintjes
- Moestuintjes (op het schoolplein of in de buurt)
- Composthoop
- Fruitbomen (FruitYourWorld)
- Wormenhotel
- Aquaponics
- Tommy Tomato: TommyTomato levert warme lunches vol groente op basisscholen. Zo krijgen kinderen een extra portie groente binnen en leren ze nieuwe smaken kennen.
Groene Kapstok aanbod
- Wil je kinderen leren over smaak? Neem dan de NMCX Smaakleskist (groep 1-8) van smaaklessen.nl of het lesprogramma ‘Waar komt die smaak vandaan?’ (groep 7-8).
- Wil je aan de slag met het maken van pannenkoeken (groep 1-4), kaas (groep 5-8), of met champignons kweken (groep 1-6)? NMCX biedt het aan.
- Kids leren waar boter en kaas vandaan komt? Neem ze mee naar Informatieboederij Zorgvrij en doe de les ‘Van koe tot kaas.’ (groep 5-8)
- Voedselfootprint (groep 7-8, voorheen Zwam & Zo). Tijdens deze les gaan leerlingen huishoudelijk afval, zoals koffiedik, te hergebruiken, onderwijl leren ze over circulaire processen en duurzaam produceren.
- Wonderwel leerlijn. Lessen over de techniek achter basisvoorzieningen zoals o.a. voedsel, drinkwater en afval met veel aandacht voor duurzaamheid. (groep 1-8) Iedere groep behandelt een eigen thema.
- Gratis lespakket over voedselverspilling groep 5 t/m 8 van Instock. Met dit lespakket leren leerlingen van het basisonderwijs (groep 5-8) waar hun eten vandaan komt, wat ervoor nodig is om dit eten te produceren en waarom het dus erg is dat er eten wordt verspild en hoe ze dit kunnen voorkomen. Dit lespakket bevat 5 gratis informatieve lessen: een introductie, de Buitenbeentjesles, de Voedselketenles, de THT-les, de Appeltaartles, de Koelkastles en is er een optionele kookworkshop. De lessen bestaan steeds uit een lesbrief, een presentatie die gebruikt kan worden op het Digibord en lesmateriaal dat geprint kan worden.
- Smaakmissie Fruit (groep 5-6), met bijbehorende handleiding en fruitfeitjes.
Diverse programma’s
- EU schoolfruitprogramma. Het programma met lesmateriaal en tips voor schoolfruitbeleid
- Fruit & Veggie Challenge https://www.fruitandveggiechallenge.nl/
- Recycle Educatie Programma, Meerlanden
- GFT-kaartspel, Meerlanden
Diversen
- Kom in de kas, jaarlijks publieksevenement
- Voorleesboek ‘De Wereld van Voedsel’
- Tips van Juf Janneke (kleuters)
- Schoolgruiten, Profi-leren
- Prentenboeken over groente & fruit, MamaScrapelle
- Tips lesmaterialen Voedingscentrum
- Vind hier informatie over Voedseleducatie in de Regio Haarlemmermeer
Heb je nog vragen over het aanmelden voor lesprogramma’s en leskisten, neem dan contact op met Kim Boswijk